Αρχική σελίδα » Έρευνα, Διεθνοποίηση και Κοινωνική Αλληλεγγύη » Διεθνή/Διεπιστημονικά Συνέδρια

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, στο πλαίσιο των εορτασμών των 180 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη EUNIC (τα Μορφωτικά Ινστιτούτα Ευρωπαϊκών Κρατών), πραγματοποίησε ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ για το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ 03.10.2017 - 05.10.2017. Σε αυτό συμμετείχαν έγκριτοι Καθηγητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό και εξετάσθηκαν οι ιστορικές ρίζες του αντισημιτισμού, οι συνθήκες του 20ου αι., οι οποίες οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα ανθρώπους «χριστιανούς» με αγάπη στην κλασική μουσική και κουλτούρα, οι μέθοδοι που εφαρμόσθηκαν για την μεταφορά των θυμάτων στα στρατόπεδα συγκέντρωση, το πώς αυτό το συγκλονιστικό γεγονός αποτυπώθηκε στη Λογοτεχνία και το Θέατρο και το πώς η ανάμνηση παραμένει ζωντανή μέσα από δράσεις Μουσείων και φορέων ώστε όχι απλώς να μην επαναληφθούν τα γεγονότα αλλά να «ανατραπούν» από ενέργειες χάριν του ξένου – του «άλλου» και μάλιστα σε μια εποχή κρίσης. Το μήνυμα που εκφράσθηκε επιλογικά είναι ότι «το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος. Είναι η αδιαφορία».

Διεπιστημονικά Συνέδρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας

Με πρωτοβουλία των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, διοργανώνονται διεπιστημονικά συνέδρια, μέσα από τα οποία επιδιώκεται η συνάντηση διακεκριμένων και νέων ερευνητών, καθώς και προάγεται η συνεργασία μεταξύ διεθνώς αναγνωρισμένων ερευνητικών κέντρων και φορέων πολιτισμού, ενσκήπτοντας στη διαχρονική σχέση των Θρησκειών με την Επιστήμη, την Παιδεία και την Κοινωνία.

Το Δ΄ Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα" πραγματοποιήθηκε 13 έως 16 Φεβρουαρίου 2019 στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών, το Αμφιθέατρο "Ἀλκης Αργυριάδης" και την Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου "Κωστής Παλαμάς" του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και στο Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερες πληροφορίες για το σημαντικό αυτό επιστημονικό γεγονός (Αφίσα, Δελτίο Τύπου, Πρόγραμμα, Φωτοθήκη, Βιντεοθήκη) είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://humanrights.soctheol.uoa.gr/

Το Γ΄ Διεπιστημονικό Συνέδριο "Θρησκευτικές κοινότητες: Νομοκανονικές προσεγγίσεις ιστορικών και επίκαιρων ζητημάτων" πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 στην Αίθουσα του Λόγου στη Στοά του Βιβλίου.