ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα 27 Μαΐου 2024
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΙΚΧ [25.5.2024]

                Στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος «Ινδουισμός» με διδάσκοντα τον Επίκουρο Καθηγητή Απόστολο Μιχαηλίδη πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη των φοιτητών του Τμήματος στο Κέντρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Gurdwara Shri Guru Nanak Darbar της κοινότητας των Σικχ (οδός Ταύρου 22, Ταύρος).

                Τους φοιτητές του Τμήματος υποδέχθηκαν  ο γραμματέας  του πολιτιστικού συλλόγου κ. Jaswant Singh και μέλη του συλλόγου. Σε κάθε φοιτητή δωρίστηκε ένα αντίτυπο του εγχειριδίου  Το υφασμάτινο στέμμα που πραγματεύεται την ιστορία και τη σημασία του τουρμπανιού στη θρησκεία των Σικχ.

                Στη συνέχεια οι φοιτητές ξεναγήθηκαν στους εσωτερικούς  χώρους του πολιτιστικού κέντρου (ναός και χώρος συσσιτίου) .

                Μετά από μια εισαγωγή στην ιστορία του Σικχισμού από τον κ. Μιχαηλίδη ακολούθησε η παρουσίαση και ανάλυση των βασικών αντιλήψεων και ηθικών αρχών του Σικχισμού από τον κ. Udam Sing. Αρχικώς παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι αντιλήψεις περί θεού, ανθρώπου, λατρείας, σωτηρίας, ηθικής, γυναίκας, ισότητας, φιλανθρωπίας και κοινωνικής προσφοράς. Στη συνέχεια αναλύθηκε ο συμβολισμός διαφόρων αντικειμένων που χρησιμοποιούνται κατά τη σικχική λατρεία καθώς και ο συμβολισμός των πέντε διακριτών στοιχείων της περιβολής των Σικχ.

                Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση βάσει των ερωτήσεων που έθεσαν οι φοιτητές του Τμήματος.

                Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε η σικχική κοινότητα.

                Η εν λόγω εκπαιδευτική επίσκεψη κρίνεται επωφελής διότι όχι μόνο εμπλούτισε τις γνώσεις των φοιτητών του Τμήματος αναφορικώς με τη διδασκαλία του Σικχισμού και γενικότερα των Ανατολικών Θρησκευμάτων, αλλά και γιατί τους έφερε σε άμεση  επαφή με μία πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού της ινδικής υποηπείρου.