ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στη Λάρισα, και για 8η συνεχή χρονιά, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, οι εργασίες του 8ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, που διοργανώνει η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ. - www.eepek.gr) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής),το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και τον Σύλλογο καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Λάρισας. Το Συνέδριοδιεξήχθη -διαδικτυακά και δια ζώσης- στη Λάρισα, 14-16 Οκτωβρίου 2022 με την υποστήριξη τηςΠρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας - Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του Πανελληνίου Συλλόγου Πτυχιούχων Μηχανικών Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής ν. Λάρισας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, ενώ συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου -το οποίο φιλοξενήθηκε στους υπερσύγχρονους χώρους του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συνολικά παρουσιάστηκαν 510 εργασίες (130 δια ζώσης και 380 από απόσταση) πλήρεις εργασίες, e-posters, εκπαιδευτικά σενάρια, καινοτόμα προγράμματα, κ.λπ., καθώς επίσης και περισσότερες από 40 προσκεκλημένες ομιλίες από Επιστήμονες & Ακαδημαϊκούς αναγνωρισμένης αξίας Ευρωπαϊκών και Αμερικάνικων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το Συνέδριο. Παράλληλα, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε από τα 5 Στρογγυλά Τραπέζια με εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματολογία, η οποία αναπτύχθηκε από διακεκριμένους επιστήμονες - Στελέχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης – Ακαδημαϊκούς - Εκπαιδευτικούς και άλλα στελέχη που διακρίνονται σε εκπαιδευτικό και κοινωνικό επίπεδο. Τέλος, δόθηκε η ευκαιρία στους συνέδρους να παρακολουθήσουν ένα ή περισσότερα από τα 13 βιωματικά εργαστήρια τα οποία υλοποιήθηκαν διαδικτυακά σε πραγματικό χρόνο (Real Time).
Περισσότερα 900 άτομα (διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπαιδευτικοί αυξημένων προσόντων, εθελοντές, κ.λπ.) στελέχωσαν τις επιτροπές του συνεδρίου (Επιστημονική Επιτροπή, Οργανωτική Επιτροπή και Επιτροπή Κριτών). Όλες οι προσκεκλημένες ομιλίες, καθώς επίσης & τα στρογγυλά τραπέζια βρίσκονται αναρτημένα ανά ημέρα στο κανάλι της ΕΕΠΕΚ στο Youtube:
(https://www.youtube.com/channel/UCrMC8c9kwBJ3WcE35YNzyQA) προκειμένου να είναι διαθέσιμα και από όσους εκπαιδευτικούς δεν μπόρεσαν για οποιοδήποτε λόγο να παρακολουθήσουν ζωντανά τις εργασίες του Συνεδρίου. Μέχρι στιγμής, το κανάλι της ΕΕΠΕΚ στο YOUTUBE έχουν γίνει περισσότερες από 13.000 προβολές, εκ των οποίων οι 5.000 προβολές περίπου αφορούν στη ζωντανή ροή των μεταδόσεων, ενώ διαθέτει περισσότερους από 4.600 μοναδικούς θεατές και εκτιμάται (σύμφωνα και με τα περσινά δεδομένα) ότι μέχρι το Φεβρουάριο που θα κατέβουν τα βίντεο θα υπάρξουν περισσότερες από 50.000 προβολές συνολικά.
Ύψιστη τιμή για ολόκληρη την Εκπαιδευτική Κοινότητα αποτέλεσε η βαθυστόχαστη Προσκεκλημένη Ομιλία του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α΄, ο οποίος απηύθυνε την Προσκεκλημένη Ομιλία του με θέμα: «Ο Ανθρωπιστικός προσανατολισμός της παιδείας», κατά την 1η ημέρα των εργασιών του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας.