Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer
Menu

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ & ΗΜΕΡΙΔΕΣ

28.05.2023 | Hellenic-Canadian International Workshop on "Xenos" (The Stranger, the Foreigner, The Refugee)

Το διεθνές και διεπιστημονικό Ελληνο-Καναδικό Workshop με θέμα τον «Ξένο» (XENOS. The Stranger, the Foreigner, the Refugee) διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies) του Τμήματος Παγκόσμιων Ανθρωπιστικών Επιστημών (Department of Global Humanities) του Πανεπιστημίου SimonFraser στο Βανκούβερ του Καναδά.

- Αναλυτικές πληροφορίες & Δελτίο Τύπου ολοκλήρωσης εργασιών
- Βεβαιώσεις Παρακολούθησης
- Προβολή εκδήλωσης στο Hub του ΕΚΠΑ

12.03.2023 | ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ «Ταυτότητα – Ετερότητα – Διαπολιτισμικότητα. Η περίπτωση των διαθρησκειακών διαλόγων»

 Η Διεθνής Ημερίδα με θέμα: «Ταυτότητα – Ετερότητα – Διαπολιτισμικότητα. Η περίπτωση των διαθρησκειακών διαλόγων», πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά 12 Μαρτίου 2023 με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

- Δελτίο Τύπου και Παρακολούθηση

- Βεβαιώσεις Παρακολούθησης

14-16.10.2022 | Συμμετοχή του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του ΕΚΠΑ στο 8ο Διεθνές Συνέδριο για την προώθηση της εκπαιδευτικής καινοτομίας

Στη Λάρισα, και για 8η συνεχή χρονιά, ολοκληρώθηκαν με απόλυτη επιτυχία, οι εργασίες του 8ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ, που διοργανώνει η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ. - www.eepek.gr) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας και το Εργαστήριο Παιδαγωγικής Έρευνας και Εφαρμογών, Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού της Θρησκευτικής Αγωγής),το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και τον Σύλλογο καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Λάρισας.

11-12.10.2022 | Ηχοτοπία της Αφρικής. Θεολογικές, Ανθρωπολογικές και Δικαιϊκές Προσεγγίσεις.

Το Εργαστήριο Κανονικού Δικαίου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Σωματείο Φίλων των Διαπολιτισμικών, Διαθρησκευτικών και Ορθόδοξων Ιεραποστολικών Σπουδών «Μνήμη και Πρωτοπορία» διοργάνωσε διήμερο Διεθνές Συνέδριο 11 και 12 Οκτωβρίου 2022 με θέμα:

Ηχοτοπία της Αφρικής. Θεολογικές, Ανθρωπολογικές και Δικαιϊκές Προσεγγίσεις.

- Πρόγραμμα

- Πρόσκληση

28-05-2022 | Η Θεολογία συναντά τις άλλες επιστήμες και τέχνες - Ημερίδα

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα: “Η Θεολογία συναντά τις άλλες επιστήμες και τέχνες”, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Μαΐου 2022 και ώρα 09:00-15:00 στο Αμφιθέατρο “Άλκης Αργυριάδης”

- Περισσότερα

05.06.2021 | Νεότερα δικαιϊκά δεδομένα και θρησκευτική αυτοοργάνωση στην ελληνική έννομη τάξη - Επιστημονική Ημερίδα

Νεότερα δικαϊκά δεδομένα και θρησκευτικά αυτοοργάνωση στην ελληνική έννομη τάξη - Επιστημονική Ημερίδα με πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Κανονικού Δικαίου του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

21.02.2020 | Νέες τεχνολογίες τροποίησης του γονιδιώματος: Βιοηθικά Ζητήματα - Επιστημονική Εσπερίδα

Η Επιστημονική Εσπερίδα με θέμα:  Νέες τεχνολογίας τροποποίησης του γονιδιώματος: Βιοηθικά Ζητήματα πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2022 στο "Σπίτι της Κύπρου", με πρωτοβουλία του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διοργάνωση της Ημερίδας έλαβε χώρα στο πλαίσιο του μαθήματος "Βιοηθικά Διλήμματα" του Π.Μ.Σ. "Θρησκειολογία" του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας.

13-16.02.2019 | Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα - Δ΄ Διεπιστημονικό Συνέδριο

Το Δ΄ Διεπιστημονικό Συνέδριο με θέμα "Θρησκείες και Ανθρώπινα Δικαιώματα" πραγματοποιήθηκε 13 έως 16 Φεβρουαρίου 2019 στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών, το Αμφιθέατρο "Ἀλκης Αργυριάδης" και την Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου "Κωστής Παλαμάς" του Ε.Κ.Π.Α., καθώς και στο Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης" του Δήμου Αθηναίων.

Με έναυσμα το διεθνή κοινωνικό αντίκτυπο των φυσικών καταστροφών και των ποικίλων ανθρωπιστικών κρίσεων των τελευταίων ετών, επισημάνθηκε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα συνιστούν ισχυρό αντιστάθμισμα στις οδυνηρές συνέπειες των κατά καιρούς δοκιμασιών και κρίσεων. Ο σεβασμός και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ζήτημα που εξαρτάται άμεσα από τον νομικό πολιτισμό των κοινωνιών, του οποίου θεμελιώδη παράγοντα διαμόρφωσης αποτέλεσαν και αποτελούν οι Θρησκείες.

Προφανέστατα, τα δικαιώματα του ανθρώπου, η ανοικτή κοινωνία και η θρησκευτική ελευθερία αποτελούν μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Στο διάλογο με τα δικαιώματα του ανθρώπου, στο δικαιοπολιτικό και στο διαθρησκειακό πεδίο, οι θρησκείες έχουν την ευκαιρία να αναδείξουν τις αξίες της φιλανθρωπίας και της φιλαδελφείας οι οποίες ενυπάρχουν στην παράδοσή τους, με υψίστη την ιδέα του απολύτου σεβασμού προς την ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου.

- Πρακτικά του Συνεδρίου
- Πρόσκληση
- Πρόγραμμα
- Πορίσματα
- Φωτοθήκη
- Βιντεοθήκη

 

07.05.2018 | Θεολογικά - Βιβλικά σημεία και Λειτουργικά στοιχεία του Γάμου

Η Επιστημονική Ημερίδα «Θεολογικά-Βιβλικά σημεία και Λειτουργικά στοιχεία του Γάμου» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Μαΐου  2018 στο Συνεδριακό Κέντρο "Αιμιλιανός" στο Σήμαντρον,  Ελαιώνα  Διακοπτού, με Υπεύθυνο τον Καθηγητή Γεώργιο Ν. Φίλια, και στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Θεολογία και Κοινωνία» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας του Ε.Κ.Π.Α. Μετά το πέρας των εργασιών της Ημερίδας, τελέσθηκε στο εντός του συνεδριακού κέντρου Ιερό Παρεκκλήσιο του αγίου Τρύφωνος, εσπερινός μετ΄αρτοκλασίας  δια την εορτή του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

29.03.2018 | Η Επανάσταση του 1821 και η επίδρασή της στη διαμόρφωση του Νέου Ελληνικού Κράτους - Επιστημονική Ημερίδα

Η Επιστημονική Ημερίδα «Η Επανάσταση του 1821 και η επίδρασή της στη διαμόρφωση του Νέου Ελληνικού Κράτους» διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και διεξήχθη στην Αθήνα την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 στην Αίθουσα Οπτικοακουστικής Διδασκαλίας της Θεολογικής Σχολής.

- Αφίσα
- Πρόγραμμα
- Προβολή εκδήλωσης

15-16.02.2018 | Θρησκευτικές κοινότητες: Νομοκανονικές προσεγγίσεις ιστορικών και επίκαιρων ζητημάτων - Γ ΄Διεπιστημονικό Συνέδριο

Το Γ΄ Διεπιστημονικό Συνέδριο του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας με θέμα: "Θρησκευτικές κοινότητες: Νομοκανονικές προσεγγίσεις ιστορικών και επίκαιρων ζητημάτων" πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 15 και την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 στην Αίθουσα του Λόγου στη Στοά του Βιβλίου.

Μέσα από τις εργασίες του Συνεδρίου αναδείχθηκε η διαχρονική ποικιλομορφία των εκκλησιαστικών και θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς και η πολύτροπη επίδραση των τελευταίων στη διαμόρφωση της ταυτότητας των σύγχρονων δικαιοταξιών, στοιχεία τα οποία αμφότερα υπογραμμίζουν την επικαιρότητα του αιτήματος οικοδόμησης και προαγωγής κλίματος αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συναντίληψης μεταξύ των θρησκειών μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις των καιρών μας.

- Πρόγραμμα, Δελτία Τύπου και πληροφορίες
- Φωτοθήκη
- Βιντεοθήκη
- Πρακτικά

03-05.10.2017 | Ολοκαύτωμα: Διαχρονικές και Διεπιστημονικές Προσεγγίσεις - Διεθνές Συνέδριο

Το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας, στο πλαίσιο των εορτασμών των 180 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με τη EUNIC (τα Μορφωτικά Ινστιτούτα Ευρωπαϊκών Κρατών), πραγματοποίησε Διεθνές Συνέδριο για το Ολοκαύτωμα 03.10.2017 - 05.10.2017. Σε αυτό συμμετείχαν έγκριτοι Καθηγητές από την Ελλάδα και το Εξωτερικό και εξετάσθηκαν οι ιστορικές ρίζες του αντισημιτισμού, οι συνθήκες του 20ου αι., οι οποίες οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα ανθρώπους «χριστιανούς» με αγάπη στην κλασική μουσική και κουλτούρα, οι μέθοδοι που εφαρμόσθηκαν για την μεταφορά των θυμάτων στα στρατόπεδα συγκέντρωση, το πώς αυτό το συγκλονιστικό γεγονός αποτυπώθηκε στη Λογοτεχνία και το Θέατρο και το πώς η ανάμνηση παραμένει ζωντανή μέσα από δράσεις Μουσείων και φορέων ώστε όχι απλώς να μην επαναληφθούν τα γεγονότα αλλά να «ανατραπούν» από ενέργειες χάριν του ξένου – του «άλλου» και μάλιστα σε μια εποχή κρίσης. Το μήνυμα που εκφράσθηκε επιλογικά είναι ότι «το αντίθετο της αγάπης δεν είναι το μίσος. Είναι η αδιαφορία».

- Προβολή εκδήλωσης

- Φωτοθήκη

- Ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου

06.04.2017 | Νεομάρτυρες και σύγχρονοι μάρτυρες - Επιστημονική Ημερίδα

Η Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Νεομάρτυρες και σύγχρονοι μάρτυρες» διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την Πέμπτη 6 Απριλίου 2017 με αφορμή τον Εορτασμό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Στόχος της Ημερίδας ήταν να καθοριστεί το ιστορικό πλαίσιο της αναφοράς των Νεομαρτύρων, των Εθνομαρτύρων και των Σύγχρονων Μαρτύρων κυρίως με την εξαγωγή συμπερασμάτων από τις τοποθετήσεις των εκλεκτών εισηγητών σε συνδυασμό με τους προβληματισμούς του πολυπληθούς κοινού και την ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε. 

- Φωτοθήκη
- Περισσότερα

19.06.2016 | Διεθνές Συμπόσιο για το Άσμα Ασμάτων

Με ιδιαίτερη επιτυχία την Τετάρτη 19.10.2016 πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο των Αθηνών το Διεθνές Συμπόσιο για το Άσμα των Ασμάτων με τη συμμετοχή έγκριτων ερευνητών και πλήθους κοινού.

- Πρόσκληση και Πρόγραμμα
- Φωτοθήκη
- Περισσότερα

31.03.2016 | Διθεματική Ημερίδα για το 1821, την Τέχνη και τη Βιοηθική

Η διθεματική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 στην Αίθουσα Οπτικοακουστικών Μέσων της Θεολογικής Σχολής. Η πρώτη θεματική ενότητα αναφερόταν στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης. Η δεύτερη ενότητα ασχολήθηκε με την Τέχνη ως μέσο εξερεύνησης των βιοηθικών ζητημάτων.Παρουσίαση της διδασκαλίας με το βιοηθικό θεατρικό δρώμενο «Το Τέλειο Μέλλον» του Haresh Sharma του Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

- Περισσότερα