ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΡΑΒΑΝΤΑ ΤΟΥ ΤΜ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΟΥΔΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΡΑΒΑΝΤΑ ΤΟΥ ΤΜ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο του προπτυχιακού μαθήματος του Ζ' Εξαμήνου, «Βουδισμός και  Ανατολικά Θρησκεύματα», με διδάσκοντα τον Επίκουρο Καθηγητή Απόστολο Μιχαηλίδη, το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) διοργάνωσε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Βουδιστικό Κέντρο Τεραβάντα, το οποίο στεγάζεται στο Επίτιμο Προξενείο της Σρι Λάνκα (Αποστόλου Παύλου 5, Αγία Παρασκευή). Εκεί τους υποδέχθηκε ο ελληνικής καταγωγής βουδιστής μοναχός Bhante Nyanadassana (κατά κόσμον Ιωάννης Τσέλιος). Τον Bhante Nyanadassana, το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο παρουσίασε στους φοιτητές μας ο κ. Μιχαηλίδης, μαζί με μία σύντομη εισαγωγή στον Βουδισμό. Στη συνέχεια, ο μοναχός Bhante Nyanadassana ανέπτυξε τη διδασκαλία και τον σκοπό του Βουδισμού Τεραβάντα. Μετά το πέρας της ομιλίας του, ακολούθησε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση.

               Ο Βουδισμός Τεραβάντα είναι ο αρχαιότερος εκ των δύο κλάδων του Βουδισμού, στηριζόμενος στην αρχαιότερη διασωθείσα γραμματεία (Κανόνας Πάλι). Ο μοναχός Bhante Nyanadassana γνωρίζει άπταιστα την αρχαία γλώσσα Πάλι, όπως και τη γλώσσα Σίνχαλα, την εθνική γλώσσα της Σρι Λάνκα. Έχει ασκηθεί και μελετήσει επί σαράντα (40) συναπτά έτη σε βουδιστικές μονές της Σρι Λάνκα και της Μυανμάρ, οπότε η γνώση που κατέχει για τον Βουδισμό Τεραβάντα θεωρείται έγκυρη. Βιβλία και μεταφράσεις του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές γλώσσες.

               Οι φοιτητές μας, μέσω αυτής της εκπαιδευτικής επίσκεψης, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση γνωριμία με τον εν λόγω κλάδο του Βουδισμού και να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με αυτόν από μία έγκυρη πηγή.