ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023
ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων Θρησκευτικής Τέχνης των Αρχαίων Πολιτισμών με διδάσκουσα την Καθηγήτρια Διοτίμα Λιαντίνη-Νικολακάκου, το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποίησε τον Φεβρουάριο του 2023 πενθήμερο εκπαιδευτικό ταξίδι στο Λονδίνο με θέμα: «Το Λονδίνο της Παγκόσμιας Θρησκευτικής Κληρονομιάς». Η μετάβαση στο Λονδίνο, στο αδιαφιλονίκητο ιστορικό, πολιτικό και πολιτισμικό του κέντρο του Ηνωμένου Βασιλείου και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, αποτελεί την πρώτη σημαντική εκπαιδευτική πρωτοβουλία του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο εξωτερικό, στο διεθνές περιβάλλον, μετά την έκρηξη της πανδημίας του κορονοϊού. Το ταξίδι στο Λονδίνο της Παγκόσμιας θρησκευτικής κληρονομιάς είναι μια δράση που ενισχύει την ακαδημαϊκή εξωστρέφεια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας, της Θεολογικής Σχολής και του Εθνικού και Καποιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σύμφωνα και με τις προδιαγραφές ακαδημαϊκής πιστοποίησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Σε επίπεδο οργάνωσης, το ταξίδι στο Λονδίνο ήταν εξόχως φοιτητοκεντρικό. Με την ευγενική χορηγία μάλιστα των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ, εξασφαλίστηκε η δυνατότητα μεγαλύτερης συμμετοχής αριστούχων φοιτητών και φοιτητριών της Θεολογικής Σχολής με ερευνητικά ενδιαφέροντα περί τη θρησκευτική εικονογραφία και τέχνη, που ανήκουν σε ευαίσθητες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Στο σχεδιασμό του Προγράμματος του ταξιδιού, έμφαση δόθηκε στο κεντρικό Λονδίνο, σε διεθνούς φήμης θρησκευτικούς χώρους λατρείας, μουσεία και πινακοθήκες, που φιλοξενούν σημαντικά εκθέματα της παγκόσμιας θρησκευτικής κληρονομιάς. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης «Το Λονδίνο της Παγκόσμιας Θρησκευτικής Κληρονομιάς», επισκεφθήκαμε το Αββαείο του Ουεστμίνστερ (Westminster Abbey), τον Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου (St. Paul’s Cathedral), την Εθνική Πινακοθήκη (National Gallery), τις Πινακοθήκες Τέιτ (Tate Modern και Tate Britain), καθώς και την έκθεση με θέμα: «Λαβύρινθος: Κνωσσός, Μύθος και Πραγματικότητα» (Labyrinth: Knossos, Myth & Reality) του Ασμόλειου Μουσείου Τέχνης και Αρχαιολογίας (Asmolean Museum of Art and Archaeology) στην Οξφόρδη. Όλες οι περιηγήσεις σε χώρους τέχνης, παιδείας και πολιτισμού, οι οποίοι είχαν προβλεφθεί στο Πρόγραμμα του ταξιδιού, συνοδεύονταν από εκτενείς παρουσιάσεις, περιγραφές και αναλύσεις τους από την Καθηγήτρια Δ. Λιαντίνη, συνεπικουρούμενη από την Δρ. Κερασένια Παπαλεξίου, μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας. Ικανός χρόνος για συζήτηση είχε επίσης προβλεφθεί, ώστε η συμμετοχή όλων στις δράσεις του ταξιδιού να εξατομικεύεται σε μια άμεση, θετική και βιωματική εμπειρία.

Βασικό πλεονέκτημα της εκπαιδευτικής δράσης «Το Λονδίνο της Παγκόσμιας Θρησκευτικής Κληρονομιάς» ήταν ο ελεύθερος χρόνος. Δόθηκε αρκετός ελεύθερος χρόνος ούτως ώστε να ανακαλύψουμε με το δικό μας τρόπο το δικό μας Λονδίνο: το Λονδίνο της αυτοκρατορικής ιστορίας, το Λονδίνο της Βιομηχανικής Επανάστασης και της επιστημονικής καινοτομίας, το Λονδίνο των σύγχρονων και λειτουργικών υποδομών. Με μια λέξη: να στρέψουμε το βλέμμα μας στο Παγκόσμιο Λονδίνο του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Όσες και όσοι συμμετείχαμε στην εκπαιδευτική περιήγηση «Το Λονδίνο της Παγκόσμιας Θρησκευτικής Κληρονομίας» είχαμε επίσης την ευκαιρία συνδιαμόρφωσης και βελτίωσης του αρχικού Προγράμματος προτείνοντας και (προαιρετικά) συμμετέχοντας σε πρόσθετες δράσεις και πρωτοβουλίες. Με τον τρόπο αυτό, παρακολουθήσαμε θεατρικές παραστάσεις και αθλητικές εκδηλώσεις, ζήσαμε όμορφες βραδινές εξορμήσεις στη λονδρέζικη νυκτερινή ζωή του Στραντ (Strand) και του Σόχο (Soho), καθώς και στον συναρπαστικό όσο και πολυδαίδαλο υπόγειο σιδηρόδρομο της αγγλικής πρωτεύουσας (London Tube). Αρκετά ήταν και τα διεθνούς φήμης Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα οποία είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε κατά τις περιηγήσεις μας στο κεντρικό Λονδίνο, όπως το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο (University College London) και τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (London School of Economics and Political Science, LSE). Τέλος, το αρχικό Πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με πρόσθετες επισκέψεις σε μουσειακούς και εκθεσιακούς χώρους, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Natural History Museum), το Μουσείο των Επιστημών (London Science Museum), και το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου (Victoria & Albert Museum).

Μια πιο δυνατές εμπειρίες του τόσο καρποφόρου αυτού ταξιδιού μας σχετίζεται, απροσδόκητα ίσως, με την υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η μελέτη των θησαυρών αυτών συνιστούσε έναν από τους κύριους στόχους της μετάβασής μας στο Λονδίνο. Λίγες ημέρες μάλιστα πριν την αναχώρησή μας από Αθήνα, είχαμε πραγματοποιήσει ειδική επίσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης, όπου και εκτίθεται ένα σημαντικό τμήμα του δυστυχώς διαμελισμένου και διεσπαρμένου στα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου γλυπτού διακόσμου του αρχαίου ναού. Μετά την άφιξή μας στο Λονδίνο, ενημερωθήκαμε εκτάκτως ότι το Βρετανικό Μουσείο, το δεύτερο, αθέλητο, σπίτι των μαρμάρων του Παρθενώνα, κλείνει. Αναστέλλει τη λειτουργία του για αρκετές ημέρες εξαιτίας των εκτεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην υγεία, την παιδεία και στον πολιτισμό σε πανβρετανικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα, κατά συνέπεια, να δούμε, να ακολουθήσουμε στη Γηραιά Αλβιόνα τους θεούς και τους ανθρώπους της πληγωμένης αττικής ζωφόρου, να ανεβαίνουν πανηγυρικά την ιερά οδό με τελικό προορισμό την Ακρόπολη, τον μέγα ναό της Παλλάδας.

Το συμβάν αυτό όμως στο Βρετανικό Μουσείο στάθηκε αφορμή να έλθουμε σε επαφή και μιλήσαμε με ανθρώπους που για πρώτη φορά στη χώρα τους και στη γενεά τους, όπως μας είπαν, αναγκάζονται να προβούν σε δυναμικές αγωνιστικές ενέργειες για ένα καλύτερο σήμερα και ένα ελπιδοφόρο αύριο. Με ανθρώπους που εργάζονται χρόνια στο χώρο της παιδείας και του πολιτισμού, και που βαδίζουν την ανηφορική οδό του βίου βαθύτατα προβληματισμένοι, πραγματικά μαρμαρωμένοι. Μαρμαρωμένοι από την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τον πόλεμο, τη γενική αβεβαιότητα για το μέλλον. Για όσες και όσους συμμετείχαμε στο ταξίδι στο Λονδίνο της Παγκόσμιας Θρησκευτικής Κληρονομιάς, οι συνάνθρωποι και συνάδελφοί μας εκείνοι έγιναν στα μάτια μας μια άλλη, μια διαφορετική, «ζωφόρος», η οποία βοά για την προσοχή μας και αξίζει την προσοχή μας, εάν επιθυμούμε ο κόσμος μας, οι κοινωνίες μασ, οι θεσμοί, οι αξίες και οι πολιτισμοί μας να παραμείνουν ζωντανοί.

Το εκπαιδευτικό μας ταξίδι στο Λονδίνο της Παγκόσμιας Θρησκευτικής Κληρονομιάς ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 στο Πολιτιστικό Κέντρο "Κωστής Παλαμάς" του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με τη διεξαγωγή συνάντησης εργασίας με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με το ταξίδι, το σχεδιασμό μελλοντικών πρωτοβουλιών, καθώς και τη συγκέντρωση και επεξεργασία σχετικού πολυμεσικού περιεχομένου.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

- Διοτίμα Λιαντίνη-Νικολακάκου, Καθηγήτρια
- Δρ. Κερασένια Παπαλεξίου, Ε.ΔΙ.Π.
- Δημήτριος Χ. Αλεξόπουλος, Υπ. Διδ. Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ